Blog Section

Otpadom ukrasi, Planetu spasi

Otpadom ukrasi, Planetu spasi

Banja Luka, 25.04.2015. – U subotu 25.04.2015. godine održana je završna manifestacija na kojoj su dodijeljene nagrade u okviru konkursa „Otpadom ukrasi, Planetu spasi“.

Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka, u saradnji sa Nevladinom organizacijom EKOSFERA, u okviru obilježavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila, organizovali su Akciju i Konkurs pod nazivom „Otpadom ukrasi, Planetu spasi“.

Organizatori su imali svesrdnu pomoć u organizaciji  manifestacije od mnogih sponzora i prijatelja, među kojima je i naše preduzeće ECO GROUP DOO Banja Luka.

Kao i mnogo puta do sada pokazali smo našu naklonost i razumijevanje za pomoć pri realizaciji projekata koji se bave tematikom “Ekologije i zaštite životne sredine”.

Konkurs za najbolji rad na istoimenu temu odnosio se na kreativne radove sa plastikom (flašama, čepovima i sl.), starim novinskim papirom, konzervama, starim gumama, drvetom, starom odjećom i sličnim materijalom-otpadom. Akcija se fokusirala na 3 ključna ekološka principa: smanjiti korišćenje, iskoristiti ponovo i reciklirati (formula 3R – Reduce, Reuse Recycle). Glavni cilj aktivnosti bio je edukacija djece, studenata, ali i uključivanje roditelja, školskog osoblja i šire društvene zajednice u problematiku zaštite životne sredine, reciklaže i separacije otpada. Ukupno je dodijeljeno 10 grupnih i 20 pojedinačnih nagrada.

Imajući u vidu da su učesnici konkursa osnovci od prvog do petog razreda, nagrade koje su dobili promovišu zdrav način života kroz rekreaciju ili učenicima obezbjeđuju adekvatnije uslove za učenje: izlet u prirodu (nacionalni park Kozara), bicikli, roleri, trotineti, ulaznice za kino, ulaznice za bazen, ulaznice za kuglanje, komplet opreme za likovno (tempere, vodene bojice, plastelini, blokovi, hamer papiri), paketi opreme za fizičko i sl.

U konkursu je učestvovalo 12 osnovnih škola i jedan vrtić, a na adresu organizatora je pristiglo oko 350 eksponata, odnosno radova. Radove je ocjenjivalo 11 članova komisije na osnovu 3 kriterijuma: otpadnog materijala, upotrebne vrijednosti i kreativnosti.